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/ 04.06.2013
Barbara Maria Köhler / Elfriede Feichtinger / Eva Barlösius / Elizabeth Dowler (Hrsg.)

Poverty and Food in Welfare Societies

Berlin: edition sigma 1997; 389 S.; 44,- DM; ISBN 3-89404-166-8
Kaum eine sozialwissenschaftliche Studie über moderne wohlfahrtsstaatliche Regime versäumt es, auf die Zunahme sozialer Ungleichheit in ihren unterschiedlichen Ausprägungen hinzuweisen. Auch in der politischen Agenda ist Armut als Thema und Gegenstand politischer Interventionen anerkannt. Politisch immer noch nicht anerkannt sei jedoch - so die Herausgeberinnen - der Zusammenhang von Armut und Ernährung, so als ob die gegenwärtigen Wohlfahrtsgesellschaften jede Erinnerung an Armutsfolgen, die üblicherweise dem Zeitalter der Industrialisierung zugeschrieben werden, von sich abweisen müßten. Im Zentrum des Sammelbandes, der auf eine 1995 an der TU München veranstaltete Tagung zurückgeht, stehen die armutsbedingten Auswirkungen auf das individuelle Ernährungsverhalten in unterschiedlichen Situationen sozialer Ausgrenzung. Gerade weil die zumeist kurzen Beiträge diese Fragestellung an einem thematisch weiten Spektrum durchspielen, können sie den internen Zusammenhang von "Power, Food and Nutrition" plausibel machen. Inhalt: I. Introduction: Elizabeth Dowler / Eva Barlösius / Elfriede Feichtinger / Barbara Maria Köhler: Poverty, Food and Nutrition (17-30). II. Concepts and Consequences: Barbara Dobson: The Paradox of Want Amidst Plenty: From Food Poverty to Social Exclusion? (33-46); Elfriede Feichtinger: Looking Beyond Nutrients: Towards a More Holistic View of Poverty and Food (47-57); Eva Barlösius: The Sociological Classification of Poverty and Lifestyle Analysis (58-70); Unni Kjœrnes: The Emergence of Entitlements and Social Rights to Food in Norway (71-83); Elizabeth Dowler: Nutrition and Poverty in Contemporary Britain: Consequences for Individuals and Society (84-96). III. Nutrition and Health: Barbara Maria Köhler: Health, Nutrition, and the Development of Poverty in Germany (99-112); Suzanne P. Murphy / Otto Bayer: Evaluating Dietary Quality Among Low-Income Groups in the United States (113-123); Otto Bayer / Suzanne P. Murphy: The Nutritional Situation of the Poor in the United States (124-135); Winsome R. Parnell: Socio-Economic Disadvantage and Nutritional Status in New Zealand (136-146); Ritva Prättälä / Satu Helakorpi / Riitta Luoto / Antti Uutela: Unemployment and Food Habits in Finland in 1995 (147-154); Zahra Mohammadzadeh: Food and Nutrition in the Life Situation of Migrants in Germany - The Case of the Refugees (155-164). IV. Poor Households and Food: Georg Karg / Kurt Gedrich / Susanne Weyrauch: Nutrition in the Federal Republic of Germany: Exploring the Influence of the Socio-Economic Situation of Households (167-178); Jutta Kamensky / Helmuth Zenz / Heinz Steinmüller: Living Situation and Health of Welfare Recipients in Germany (179-185); Susan Eley / Annie S. Anderson / Michael E. J. Lean / Claire M. Paisley / Paul Sparks / Richard Shepherd: Constraints on Dietary Choice: The Experience of an Involuntary Decrease in Household Income (186-195); Amanda Woodhouse / George Davey Smith: An Investigation into Factors Influencing Food Shopping (196-200); Stella M. Walsh / John Clark: Eating for Survival or Pleasure? Food Choices and Eating Habits of Older People (201-209). V. Lifestyles and Foodways: Päivi Palojoki: Nutrition Knowledge and Food Choices of Rural Homemakers (213-223); Andreas Klocke: The Impact of Poverty on Nutrition Behaviour in Young Europeans (224-237); Christiane L. H. Hupkens / Ronald A. Knibbe / Maria J. Drop: Cultural and Class Differences in Food Rules in Nuclear Families (238-244); Margareta Wandel: What Constitutes a Healthy Diet? Perceptions of Food and Health in Different Socio-Economic Groups in Norway (245-257). VI. Living on the Edge: Anna Lou Dehavenon: Hunger and Malnutrition in New York City's Homeless Families (261-270); Anne-Marie Coufopoulos / Sean Stitt: Homeless and Hungry: The Evidence from Britain (271-288); Naomi S. Evans: Nutrition of Single Homeless and Marginalised People in London (289-297); Elke Jordan / Thomas Kutsch: The Lobby Restaurant in Cologne: A New Concept of Social Integration (298-303). VII. Response from the State and Voluntary Organisations: Elizabeth Dowler / Claire Calvert: Budgeting for Food on State Benefits: Poor Lone Parents in the United Kingdom (307-315); Geneviève Le Bihan / Claude Michaud / Michel Rotily: Food and Health of Deprived Populations in France: Current Situation (316-324); Pascale Gerbouin-Rérolle / Lionel Chabeau: Food Programmes and Poor Families in a Suburb of Paris (325-335); Thomas Hilbert: Healthy Nutrition and Social Assistance in Germany - The Role of the Public Health Service (336-343); Kristine Welter-Erll: The Nutritional Situation of Refugees in Germany (344-348); Lynne Kennedy / Margaret Ling: Nutrition Education for Low-Income Groups - Is there a Role? (349-362); Sean Stitt / Margaret Jepson / Elaine Paulson-Box / Elaine Prisk: Schooling for Capitalism: Cooking and the National Curriculum (363-374).
Thomas Mirbach (Mir)
Dr., wiss. Mitarbeiter, Lawaetz-Stiftung Hamburg, Lehrbeauftragter, Institut für Politische Wissenschaft, Universität Hamburg.
Rubrizierung: 2.22.2622.3422.612.64 Empfohlene Zitierweise: Thomas Mirbach, Rezension zu: Barbara Maria Köhler / Elfriede Feichtinger / Eva Barlösius / Elizabeth Dowler (Hrsg.): Poverty and Food in Welfare Societies Berlin: 1997, in: Portal für Politikwissenschaft, https://www.pw-portal.de/rezension/5372-poverty-and-food-in-welfare-societies_7045, veröffentlicht am 01.01.2006. Buch-Nr.: 7045 Rezension drucken
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